Search here:

Leg het eerst mondeling uit

Heb jij een blokkade op het schrijven van een goede motivatiebrief? Vind je het ook zo moeilijk om sollicitatieclichés te vermijden? Laat dan het idee van solliciteren even los en stel je voor dat je een vriend vertelt over deze baan. Motiveer in eigen woorden waarom je er enthousiast over bent, en waarom jij vindt dat jij een goede toevoeging bent aan het bedrijf. Wat vertel je dan? En hoe zeg je dat dan?

Begin met aantekeningen

Schrijf eerst globaal op wat je wilt overbrengen op je potentiële nieuwe werkgever. Dit helpt je om je brief pakkend en boeiend te houden. Bijvoorbeeld:

  • redenen waarom je interesse hebt, vul aan met goede argumenten
  • bewijs voor jouw geschiktheid: overtuigend voorbeeld uit je vorige of huidige baan en relevante cursussen die je hebt gevolgd.
  • en dan sluit je af met…

Staar je niet blind op de openingszin

Een openingszin is vaak al snel een cliché of je denkt dat het cliché is/klinkt. Dit doet vastlopen op een goede start van je brief. Kies er dan voor om de inhoud eerst helder op papier te krijgen en beoordeel daarna welke openingszin het meest passend voor de door jouw geschreven motivatiebrief is.

Maak je tekst prettig leesbaar

Houd je zinnen kort, met maximaal één bijzin. Vermijd de lijdende vorm als het even kan. Met actieve werkwoorden kom je namelijk enthousiaster en persoonlijker over. Klaar? Lees dan je tekst hardop en let op waar je hapert. Op die plekken moet je je tekst nog bijschaven, net zolang totdat alles vloeiend klinkt.

Check, check, dubbelcheck

Check je brief goed voor je hem verstuurd. Let hierbij goed op spelfouten en zinsopbouw. Zorg dat hij dubbel wordt gecheckt, desnoods door iemand in je vriendengroep of een familielid.

Wanneer dit achter de rug is, kun je hem vol goede moed verzenden. Veel succes!

WhatsApp chat